Când doare un dinte sau o măsea, cauzele sunt multiple, dar de cele  mai multe ori durerea intensă este cauzată de o carie – vizibilă sau nu. În momentul în care caria a devenit profundă și a afectat pulpa dintelui, se impune tratamentul de canal. 

Când scap de durere?

Pacienții, în general, amână momentul pentru a trata o carie și ajung în cabinetul medicului stomatolog când sunt forțați de împrejurări. Adică resimt dureri insuportabile. Medicul stomatolog evaluează situația și impune tratamentul conservator, în funcție de caz. Poate salva rădăcina dintelui, prea puțin probabil să îi salveze coroana – depinde cât de profundă și extinsă este caria. Dacă a ajuns la pulpa dintelui și a afectat-o, provocând infecție, se recurge și la scoaterea nervului dentar. 

Scapă pacientul de durere după această intervenție? Sunt pacienți care se adresează medicului stomatolog astfel: dupa scoaterea nervului ma doare maseaua. Să lămurim!

  1. Rezistență la durere poate fi diferită, unii pacienți se vor plânge de durere chiar și dacă este vorba doar de un disconfort. 
  2. Țesutul din jurul rădăcinii este inflamat. 
  3. Durează câteva zile până la vindecarea completă, deci un disconfort, jenă sau oarecare durere locală pot exista. 

Pot fi și complicații ale procedurii și durerea să persiste timp mai îndelungat, ceea ce va scoate la iveală alte probleme dentare. Iată câteva cauze posibile pentru care durerea încă există, după ce nervul a fost scos: 

  • Fractură/fisură în dinte. 
  • Când a fost folosit mai mult material de obturație. Adică mai mult de vârful rădăcinii. Rezultatul va fi cel de durere constantă, dar și de inflamație locală. 
  • Dacă pacientul suferă de bruxism – scrâșnirea dinților. Acest lucru determină durere la dinți și după ce aceștia au fost devitalizați. 
  • Tratament radicular eșuat.  

Posibile explicații ale durerii pot fi și afecțiuni independente de dantură, cum ar fi spre exemplu cele din sfera ORL, sinuzitele. 

Cum puteți face diferența între durere trecătoare sau o posibilă altă cauză?

Intensitatea durerii post tratament radicular față de durerea înainte este diferită. În plus, durerea este mai scăzută și dispare în interval de câteva zile. În caz contrar, dacă este vorba de eșuarea unui tratament de canal, durerea persistă și săptămâni întregi și se poate asocia, de asemenea, cu simptome precum: sensibilitate la temperaturi, fie prea cald, fie prea rece, umflarea zonei. 

Este mai indicată extracția decât tratamentul pe canal? 

Atenție, nu întotdeauna calea mai ușoară este cea recomandată. Fiecare caz este diferit și, în funcție de cât și ce se poate salva din dintele natural, medicul stomatolog vă recomandă extracția sau, mai întâi de toate, tratamentul pe canal. Atenție, chiar și dacă există infecție depistată la rădăcina unui dinte, o soluție conservatoare tot va exista – spre exemplu, rezecția apicala. Însă, dacă în urma radiografiilor efectuate medicul constată că dintele este prea afectat, în ultimă instanță va fi recomandată extracția. Cum fiecare caz este diferit, după o evaluare, medicul poate face recomandări. 

Dacă și tu ai dureri de măsea după ce nervul acesteia a fost scos, consultă medicul pentru recomandări și investigații, pentru a descoperi sigur care este explicația.