Multi dintre noi cunosc durerea la o masea de minte. Aceste masele sunt ultimele care erup si cauzeaza multe probleme si disconfort. De ce? Afla aici!

S-o luam cu inceputul. Cu ce e o masea de minte mai speciala si de ce te deranjeaza atat de mult, atunci cand, intr-un final, iese? Practic, e ultima tura de dinti care-ti creste, incepand in jurul varstei de 17-18 ani si pana pe la 25 de ani. Apar asa tarziu datorita unui singur lucru simplu: maselele de minte nu au loc sa creasca, efectiv, pana cand maxilarul si mandibula ta nu sunt dezvoltate complet. Pana atunci, stau “ascunse”, iar cand incep sa apara, apare si durerea masea de minte. In functie de cum creste maseaua, ea va trebui scoasa. Totusi, difera de la caz la caz; unii oameni au toate cele patru masele intacte.

Cum iti dai seama ca erupe maseaua de minte?

  • Ai dureri in jurul gingiei, in special la capatul dintilor.
  • Ai dureri de cap, datorita presiunii pe care maseaua o exercita asupra danturii.
  • Umflaturi si infectii: atunci cand nu e destul loc sau maseaua creste gresit, poate cauza infectii si/sau umflaturi in jurul ei.
  • Ai un gust neplacut sau straniu in gura.

De ce se scot maselele de minte?

Din cauza evolutiei. Stramosii nostri aveau o dieta diferita, care, deseori, includea alimente tari si greu de mestecat. Din acest punct de vedere, noi, cei din prezent, ne putem considera norocosi! In timp, maselele de minte au devenit, practic, fara noima, deoarece dieta si felul in care procesam mancarea astazi face ca totul sa fie mai usor de mancat, multumita faptului ca acum, gatim mancarea si o preparam corespunzator. Pana va ajunge evolutia sa tina pasul cu noi, ne vor tot creste masele de minte care sunt, mai mult sau mai putin, degeaba.

Cand se scot maselele de minte?

Daca ai avut noroc si ti-au crescut maselele de minte fara durere, atunci nu e necesar sa le scoti, decat daca se intampla ca ele sa cauzeze probleme in jurul dintilor vecini. De exemplu, daca un dinte vecin cu maseaua de minte are, la randul sau, un vecin lispa, atunci maseaua de minte va impinge dintele respectiv. Poti preveni acest lucru un o solutie simpla: un implant dentar sau o punte intre dinti!

Pe langa cazuri fericite de acest fel, maselele de minte se scot deoarece sunt pe cale sa erupa si sa erupa gresit, multe dintre ele crescand orizontal, ceea ce clar va fi neplacut pentru oricine, atat pentru tine ca pacient, cat si pentru dentisti! Extragerea unor masele de minte e un test de forta si anduranta, unele cazuri fiind destul de dificile. Totusi, acest lucru nu ar trebui sa te sperie: daca e nevoie sa-ti scoti maseaua de minte, nici un dentist nu o va face fara anestezic. Asadar, singurul disconfort pe care tu il vei simti, de fapt, este doar faptul ca esti nevoit(a) sa petreci putin timp in scaunul dentistului.

Ca sa concluzionam: nu, maselele de minte nu trebuiesc scoase neaparat, dar trebuie musai extrase daca dentistul prevede ca va crea probleme sau disconfort pacientului. Sanatate!